CuprinsMaria-Georgeta Jurca
Vine o vreme...
ISBN 978-606-616-250-0
Sibiu, 2017
14,5x20,5
cm
336 pag.

      Expresia, cu iz arhaic, era folosită de bunica mea de la Roșia Montană, sub formă de amenințare, atunci când noi, nepoții, făceam mofturi la mâncare. „O vini ea, o vreme...” Și urma completarea „Nu vă pot da pașcheturi”. De unde să știm noi, copiii, cu cât greu se obținea pâinea, care, uneori, era înlocuită cu mălai, iar mălaiul cu orz.
      Relativ recent, am întâlnit expresia, în cu totul alt sens, ca titlu al unui cântec interpretat de talentatul rapsod popular Ioan Oprișor, din Sibiu. N-am reținut tot textul cântecului, dar esența lui era că vine o vreme când facem bilanțul, „tragem o linie și adunăm”.
      Aflată în ajunul unei vârste respectabile, am hotărât să-mi adun într-o carte ceea ce este mai important din tot ce am scris (publicat sau nepublicat), mult, puțin... N-am fost un om deosebit de înzestrat în arta scrisului, principala mea realizare a fost că l-am ajutat pe soțul meu, atât cât am putut, când a fost în viață, cât și postum (dacă se poate spune așa), prin publicarea celor patru volume menite să facă cunoscută personalitatea sa:
         1. Maria-Georgeta Jurca: „Profesorul Nicolae Jurca. In memoriam” Editura Buna Vestire, Centrul de cultură Jacques Maritain, Blaj, 2013;
         2. Nicolae Jurca: „Postume și restituiri”, Editura Techno Media, Sibiu, 2014;
         3. Nicolae Jurca: „Corespondență”, Editura Techno Media, Sibiu, 2015;
         4. Nicolae Jurca: „Fragmente de jurnal”, Editura Techno Media, Sibiu, 2016.
      Edițiile tuturor acestor cărți sunt alese și îngrijite de mine, Maria-Georgeta Jurca. Mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat și încurajat în aceste demersuri.
      Cartea de față reprezintă sfârșitul „activităților” mele editoriale, la care am fost împinsă, uneori, prin forța împrejurărilor. Cartea cuprinde: însemnări autobiografice, amintiri, sumar de lucrări științifice. Multe fragmente sunt luate din cele patru cărți publicate în memoria soțului meu, Nicolae Jurca.
      Iubitorii Roșiei Montane vor găsi în această carte demersurile pe care le-am făcut, începând cu anul 2000, pentru salvarea bimilenarei localități.

Maria-Georgeta Jurca