Emilia Tomescu
Tradiţia legendară - izvor istoric; Simboluri ale identităţii de neam
ISBN
978-606-8030-89-0
Sibiu, 2010
14,5x20,5 cm
92 pag.
Metoda etnoistorică permite celor două discipline umaniste conlucrarea, în deplin acord, în cadrul studiului societăţilor contemporane sau nu. Rezultatele colaborării lor rodnice nu pot decât să servească unei înţelegeri mai profunde a problemelor studiate.
Demersul nostru se doreşte o aplicare a metodei interdisciplinare care este cea etnoistorică. Folosind ca materiale de bază, ca izvoare, legende istorice aparţinând fondului tradiţional popular românesc, am încercat o identificare a nivelurilor de semnificare existente în tradiţia legendară, în scopul de a oferi o imagine semnificativă asupra mentalităţii populare româneşti. Obiectivul final este acela de a oferi un nou plan de semnificare, în măsură să completeze viziunea celui ce se opreşte asupra acestei etape a istoriei medievale româneşti, mai precis a epocii marilor voievozi.
Folosirea ca izvor a fondului de legende istorice se face deci spre a completa fondul documentar clasic. Avem în vedere, în final, o nouă viziune, globală, asupra spiritului epocii medievale, prin intermediul sondării mentalului colectiv.