Gheorghe
Morait
Chimia analitică a medicamentelor
ISBN
978-606-616-458-0
Sibiu, 2022
14,5x20,5 cm
180 pag.
Sinologia românească, până în prezent, nu a făcut obiectul unei investigații integratoare, cu instrumentele cercetării științifice. De ce este nevoie de ea?
În primul rând, pentru a redacta un bilanț onest, cât se poate de complet. Descriind și înțelegând stadiul actual al unui domeniu științific, în funcție de puncte tari și puncte slabe, se pot face proiecte realiste pentru dezvoltarea sa viitoare. Se pot mobiliza corect energiile – fie că vorbim despre formarea cercetătorilor, despre alegerea tematicii de cercetat sau despre proiectarea resurselor instituționale și materiale.
În al doilea rând, pentru că segmente importante ale mediului academic și de cercetare – dar și ale opiniei publice avizate – o așteaptă. China este o super-putere politică, economică, culturală și chiar de securitate. Prezența ei este globală, și niciun factor de putere internațională nu mai poate lua decizii fără a se raporta la interesele și stilul chinez de a face politică, afaceri sau afaceri internaționale.
Au nevoie de date corecte și actuale universitățile care oferă programe de studii de științe politice, relații internaționale, studii de securitate, științe economice, literatură și limbi străine ș.a.; profesorii și studenții nu pot evita o componentă chineză în activitatea lor. În același sens, institutele de cercetare sub egida Academiei Române, dar și organizațiile de cercetare cu statut neguvernamental, pot beneficia de date fundamentale, introductive, pe care să-și bazeze viitoarele proiecte de cercetare.
Ar prinde foarte bine și jurnaliștilor – mai ales celor profilați pe relații internaționale. În plus, întotdeauna va fi interesat un segment al opiniei publice, avizat și pasionat, activ peste medie din punct de vedere social, care vehiculează public informația și formulează păreri (mai ales în social media).
Minunat ar fi ca decidenții politici, indiferent că au atribuții de tip central sau local, să arunce o privire pe textele fundamentale ale sinologiei românești, înainte de a întâlni delegațiile chineze cu care inițiază parteneriate.
Așadar, lucrarea noastră are suficiente rațiuni pentru a exista, într-o raportare realistă la nevoile societății românești.
Eugen Străuțiu