CuprinsPerry Robins, Maritza Perez, Publicat de Fundaţia de Cancer Cutanat
Să înţelegem melanomul: Ce trebuie să ştiţi
ISBN 978-606-616-019-3
Sibiu, 2011
16,5x23,5
cm
96 pag.

    Publicarea în limba română a cărţii „Să înţelegem melanomul” se datorează bunăvoinţei autorului, profesorul Perry Robins, Preşedinte al Skin Cancer Foundation, care a acceptat cedarea drepturilor de publicare în limba română către Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală. Generozitatea domniei sale se înscrie în demersul constant pe care îl face în calitate de important membru al comunităţii dermatologice internaţionale pentru prevenirea apariţiei cancerului de piele şi sprijinirea bolnavilor care au deja această afecţiune. De aceea, această carte va fi distribuită gratuit celor care au nevoie de ea.
    Nu numai activitatea ştiinţifică este importantă pentru cariera unui medic, ci şi efortul de a aduce noţiunile despre boală mai aproape de înţelesul bolnavului, al familiei şi al apropiaţilor. Autorii cărţii, profesorii dr. Perry Robins şi dr. Maritza I. Perez, înlesnesc prin textul cărţii înţelegerea de către publicul larg a noţiunilor elementare de prevenire a cancerului de piele, iar pacienţilor le uşurează accesul la noţiuni medicale complicate, prin intermediul unui limbaj accesibil. Astfel, boala este mai bine înţeleasă şi se ridică un pic vălul de mister şi de teamă.
    Melanomul malign este o tumoră care ucide în cele mai multe cazuri. Confruntat cu un astfel de diagnostic, pacientul este răvăşit de frică în faţa necunoscutului, are întrebări pe care le-ar fi pus la consultaţie, trăieşte drama deciziei terapeutice, vrea să înţeleagă de ce s-a îmbolnăvit tocmai el, ce trebuie să facă în viitor, cum să-şi trăiască în continuare viaţa cu gândul că are o boală gravă, cum să controleze pe cât posibil situaţia.
    Cartea de faţă se adresează pacienţilor care trec printr-o astfel de încercare, dar şi familiilor acestora. În carte se găsesc toate noţiunile necesare înţelegerii melanomului malign, tratamentele aduse la zi şi sfaturi pentru prevenţia bolii, precum şi managementul perioadei de după diagnostic şi tratament. Tonul raţional şi optimist al cărţii arată că viaţa nu se termină odată cu diagnosticul de melanom şi că merită luate toate măsurile potrivite pentru a avea o perioadă de bine cât mai lungă.
    Cartea este de ajutor şi medicilor dermatologi, care trebuie să înveţe cum să comunice pacienţilor veştile proaste, într-o manieră obiectivă şi în acelaşi timp umană, subliniind totodată aspectul pozitiv al situaţiei.
     Ediţia în limba română a cărţii „Understanding Melanoma” s-a realizat cu sprijinul companiei Vichy Laboratoires, care se implică în mod constant în proiecte educaţionale dermatologice.
     Lor şi echipei noastre de colaboratori inimoşi, formată din dr. Ana Maria Dumitrescu, dr. Diana Plăcintescu, Mihaela Coşeru, Mirel Leventer, Diana Rotaru, le mulţumesc pentru efortul depus pentru ca această lucrare să vadă lumina tiparului.

Dr. Mihaela Leventer