CuprinsGelu Radu
Petece de copilărie și istorie

ISBN 978-606-616-379-8
Sibiu, 2020
11x20
cm
116 pag.

     Vă mai amintiți povestea jocului de șah? Inventatorul acestui joc, indianul Soussa, a pretins, ca răsplată, un bob de grâu pentru prima pătrățică a tablei de șah, două boabe pentru a doua, patru pentru a treia ș.a.m.d., fiecărei pătrățele revenindu-i dublul boabelor de pe pătrățica anterioară. Numărul boabelor, repartizat fiecărei pătrățele din cele 64, formează un șir de termeni exponențiali, a căror sumă e un număr imens, greu de bănuit la prima vedere.
     Mai aproape de zilele noastre, s-a întâmplat ceva similar când un ilustru savant, laureat al premiului Nobel, de talia lui Einstein, a apreciat că toate cunoștințele omenirii de la un moment dat, se dublează la fiecare 10 ani. De data asta pătrățica este reprezentată de cei 10 ani, doar că în acest caz nu prea știm numărul pătrățelelor. Desigur, aprecierea e apreciere, chiar făcută de un savant, dar m-a cam speriat. Adică, toate cunoștințele omenirii din momentul când aveam 10 ani, sunt de 128 de ori mai multe acum, la 82 de ani! Înseamnă că în timp ce noile cunoașteri ale omenirii se înmulțeau și treceau vijelios pe lângă mine, eu pășeam încet, an după an, încercând să prind cât mai multe din acest noian. A fost o luptă grea și inegală. Prin prisma celor de mai sus, înțeleg contradicțiile dintre generații. Este una dintre cauzele neînțelegerii dintre cei tineri și cei bătrâni.
     Eu am învățat să scriu cu „stilul” pe tăblița de ardezie, pe când „colegii” mei de astăzi au tabletă, am auzit cuvântul „Revelion” în liceu, am văzut pentru prima dată marea în anul IV de facultate, iar prima sărbătorire a zilei mele de naștere am făcut-o la 28 de ani. Așa erau timpurile. În evoluția sa, omenirea a trecut și prin bune și prin rele. Din păcate, nu bunele, ci relele lasă urme care ne afectează. Mărturisesc că am nostalgia fostului Avrig, în care m-am simțit întotdeauna ca în familie.
     Regret că am început să scriu aceste amintiri prea târziu, când limitele biologice sunt tot mai prezente. Am încercat să mă aliniez noii ortografii; iertați-mi eventualele greșeli.
     Mulțumesc celor care m-au ajutat în acest demers.
     Vă invit să copilărim împreună prin vechiul Avrig!

Gelu Radu