CuprinsConstantin Necula
Perspective catehumenale - Tradiţie şi contextualizare pastorală; studii catehumenale şi cateheze pentru ziua de azi
ISBN 978-606-616-094-0
Sibiu, 2013
14,5x20,5
cm
328 pag.

       Volumul pe care-l veți parcurge ține de un excurs personal în cercetare. Urmând unei linii speciale în dezvoltarea subiectelor de pastorală catehumenală, un domeniu încă abia schițat în teologia pastorală românească, textele acestea sunt construcții- răspuns la o serie de provocări izvorâte din contactul formativ constant cu preoții, profesorii de religie ori formatorii ce ne-am reunit sub auspiciile proiectului „Alege Școala!”. În perioada 2010-2013, Fundația World Vision Romania a derulat, în parteneriat cu Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional), proiectul „Alege Școala!”.
     Obiectivul general al proiectului „Alege Școala!”, consemnează sursele Patriarhiei și World Vision, îl constituie prevenirea și combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii şi prevenirea delincvenței juvenile prin dezvoltarea unor soluții alternative de tip „școala de duminică”. Multe din textele prezentului volum au fost prezentate participanţilor la Proiectul acesta, care a propus dezvoltarea unui program special pentru menținerea elevilor în educație și prevenirea părăsirii timpurii a școlii. 154 de sesiuni de formare de formatori (pentru cel mai mult de 2.000 de preoți și profesori de religie), care au susținut în comunitățile din care provin serii de cateheză/sesiuni de formare pentru mai mult de 18.000 de copii și tineri care prezintă risc de părăsire a școlii și potențial infracțional. Acestor acțiuni s-au adăugat organizarea de activități de creație și remarcabile concursuri cu premii pe teme date.
     În contextul formărilor și a contactelor cu specialiștii din Proiect, parte din teme au fost discutate repetativ, s-au dezvoltat contextual, au depășit cu mult cadrul inițial al cursului propus și, neconsemnate, s-ar fi pierdut. De aceea sunt o serie de repetiții în materialele publicate dar și din dorința de a arăta studenților modul de creștere a unor idei, de dezvoltare a biografiei – extrem de dinamice, mai ales în limbi străine. Alte texte sunt născute din cordialitatea pastorală și culturală cu o serie de autori de volume și, nu în ultimul rând, cu tinerii din licee ori universități. Ținta culegerii acestor texte într-un volum este oferirea studenților drept suport de curs și izvor al seminarizărilor în pastorala catehumenală.
     Mulțumesc celor care, în timp, au susținut apariția materialelor în diverse publicații și îi rog să primească volumul, care reunește articolele, ca un dar de cordialitate editorială. Mulțumesc totodată Președintelui C.A.D.C.O. „Andrei Șaguna”, IPS Sa IPS Dr. Laurențiu Streza pentru susținerea care o acordă colectivului centrului, colectivelor din editurile Techno Media și Astra Museum din Sibiu, echipe minunate puse la dispoziția autentificării academice a unor demersuri pastorale.

     Pr. Constantin Necula