Andrei-Cătălin Muntean
Noutăți în tratamentul sindromului de ochi uscat
ISBN
978-606-616-367-5
Sibiu, 2019
14,5x20,5 cm
202 pag.
La nivel global, sindromul de ochi uscat este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale suprafeței oculare. Ochiul uscat este definit ca o afecțiune multifactorială caracterizată de un dezechilibru al homeostaziei filmului lacrimal, însoțită de simptome la nivel ocular, dintre care, instabilitatea filmului lacrimal, hiperosmolaritatea, afectarea și inflamația suprafeței oculare au un rol etiologic. Ca simptomatologie generală, sindromul de ochi uscat poate fi însoțit de senzația de arsură, mâncărime, hipersecreție lacrimală sau afectare vizuală; aceste simptome putând fi manisfestate fie la un ochi, fie la ambii.
Obiectivele tratamentului în sindromul de ochi uscat sunt acelea de a crește calitatea vieții pacientului prin ameliorarea simptomelor, corectarea disfuncțiilor meibomiene, refacerea cantitativă sau calitativă a filmului lacrimal, reglarea homeostaziei filmului lacrimal.
Lucrarea de față cuprinde o parte generală „Stadiul actual al cunoașterii”în care sunt prezentate elemente esențiale privind structura filmului lacrimal, definiția, clasificarea, metodele de diagnostic și tratament ale sindromului de ochi uscat. În ultimul capitol, din „Stadiul actual al cunoașterii” sunt prezentate aspecte generale ale dezvoltării farmaceutice utilizând un concept modern, de Quality by Design, aplicat ulterior în al treilea capitol din partea specială.
Partea experimentală a lucrării „Contribuția personală„ cuprinde sinteza activității de cercetare din cadrul studiilor universitare de doctorat. O primă etapă a fost de a efectua analiza managementului sindromului de ochi uscat în farmaciile comunitare din județul Sibiu. Al doilea studiu tratează formularea și evaluarea caracteristicilor unui supliment alimentar destinat pacienților cu sindrom de ochi uscat, aplicând conceptul de Quality by Design. Ultimul studio a avut ca obiectiv formularea și evaluarea stabilității unui ser cu acid hialuronic aplicat în zona periorbitală.
Pentru o mai bună sistematizare a informațiilor prezentate, lucrarea conține un număr de 28 de figuri și 18 tabele, iar la final, ultimul capitol prezintă elementele de originalitate și contribuțiile inovatoare ale acestei lucrări.