CuprinsTiberiu Costăchescu
Mişcarea naţional-liberală din România (1944-1948)
ISBN 978-606-616-002-5
Sibiu, 2011
14,5x20,5
cm
412 pag.

    Promotor al libertăţii individuale, economice şi politice – prin concepţie, prin acţiune şi prin tradiţie – Partidul Naţional-Liberal s-a opus, din răsputeri, cu precădere prin intermediul unui tineret cultivat, extrem de activ şi implicat politic, comunizării ţării. În perioada dintre anii 1944-1948, România a devenit spaţiul în care se puneau în practică experimente dintre cele mai tragice şi dureroase. Comunismul s-a putut impune, după falsificarea alegerilor din anul 1946, atunci când coloana vertebrală a întregului popor român a fost frântă, prin eliminarea celor curajoşi şi transformarea în colaboratori a celorlalţi.
    Liberalii – oricare a fost formaţiunea în care s-au regăsit – s-au luptat ca să apere un tip de societate de sorginte liberală, ei nedorind ca ţara să devină o republică de tip sovietic, suprapusă peste „duhul nepieritor al Brătienilor”.
    Pe lângă aspectele ce ţin de activitatea Partidului Naţional-Liberal în anii regimurilor autoritare (februarie 1938 - august 1944), lucrarea tratează modul în care Mişcarea Naţional-Liberală din România – cu diferitele ei curente şi tendinţe – s-a manifestat în anii în care democraţia, cu toate imperfecţiunile ei, era înlocuită cu totalitarismul comunist.
    Alegerile parlamentare din anul 1946 au fost falsificate şi din dorinţa de a li se da partidelor politice lovitura de graţie. Martori ai acelor zile şi-au expus amintirile spre a le putea permite urmaşilor lor să înţeleagă de ce a fost nevoită România să suporte întreaga tragedie pe care i-a hărăzit-o deznodământul cumplitei conflagraţii mondiale.
    Întregită şi de paginile ce înfăţişază crâmpeie din istoria liberalismului sibian, prezenta carte se doreşte a fi o filă în plus – destinată a aduce noi informaţii şi clarificări – la marea carte a istoriei liberalismului românesc. Încărcat de glorioasele împliniri ale trecutului, Partidul Naţional-Liberal a ştiut să facă dintr-un moment mai puţin favorabil un punct de rezistenţă şi de sprijin. Reuşitele lui vor veni peste câteva decenii, aşa cum le prevăzuse şi Constantin I.C. Brătianu în testamentul său politic.