CuprinsGheorghe Bucșa
Fizica pentru nepoți și... pentru toți
ISBN 978-606-616-319-4
Sibiu, 2018
14,5x20,5
cm
194 pag.

    Această carte cuprinde explicațiile fenomenelor fizice pe care le întâlnim la tot pasul, fără formule și justificări matematice, bazate doar pe observațiile noastre.
    Cartea se adresează atât tinerilor elevi cât și adulților care doresc să înțeleagă desfășurarea fenomenelor naturale, aplicațiile fizicii în viața noastră de zi cu zi, modul de a ne ușura munca cu ajutorul legilor fizicii, cât și progresul omenirii prin dezvoltatea tehnicilor folosite. Despre toate acestea, în general, omul nu-și pune întrebări dar este încântat să afle. Am constatat că mulți meseriași știu să construiască, să monteze, să repare ceva dar nu știu să dea explicații asupra fenomenelor sau legilor fizice în baza cărora fac toate aceste activități.
    Am construit cartea pe baza unor dialoguri relaxate, între un bunic și nepoții săi (Andreea, Ioana și Matei), în timpul plimbărilor lor în natură, folosindu-mă de întrebările inocente ale copiilor și de răspunsurile cât mai concludente ale bunicului, întâmplător fost profesor de fizică. Nu mi-a fost dificil să pun în gura nepoților întrebări pline de curiozitate după ce am cunoscut elevii de liceu, timp de 40 de ani cât am predat fizica, fiind la rândul meu foarte pasionat de aplicațiile acesteia.
    Cartea cuprinde și definițiile unor mărimi fizice și enunțuri de legi, fără a da expresia lor matematică (formula), enunțuri uneori incomplete, urmărind în primul rând înțelegerea fenomenelor și mai puțin rigoarea științifică. Am dorit ca această carte să fie un prilej atât de cunoaștere cât și de destindere, să trezească curiozități și să ofere răspunsuri. Pentru înțelegere am folosit și desene sugestive ale unui omuleț mișcător și harnic, vestitul Dorel.
    Întrebările nepoților sunt sistematizate pe principalele capitole din fizică – mecanică, căldură, electricitate, optică, structura materiei – trecând de la simplu la complex, de la cele vizibile la cele imaginare. Am insistat asupra consecințelor fenomenelor fizice și ale aplicațiilor practice folosind ca exemple lucruri des întâlnite și bine cunoscute. Am recomandat, în unele cazuri efectuarea de experimente simple care să demonstreze afirmațiile teoretice.
    Sper ca această carte să satisfacă curiozitatea celor care o vor citi și să ducă la o înțelegere mai bună a lumii în care trăim.
    Cartea cuprinde și un index al noțiunilor şi al fenomenelor explicate, pentru a putea fi regăsite cu ușurință de către cititorul interesat.

Gheorghe Bucșa