Dragoș Dragoman
Fețele prezentului. Lecturi și interpretări
ISBN
978-606-616-344-6
Sibiu, 2016
14,5x20,5 cm
219 pag.
Octavio Paz spunea că nu i se pare hazardat să denunțe superstiția istoriei, a istoriei ca auto-proclamată știință, ce pretinde că deține cheile viitorului. Că după orgiile intelectuale ale secolului XX, trebuie să nu mai avem încredere în istorie și să începem să gândim cu sobrietate, ceea ce este, în final, un exercițiu de despuiere, de travestire, de smulgere a măștilor. Dar sub măști nu vom găsi chipul prezentului, pentru că prezentul nu are chip, așa cum este el, o materie maleabilă și neascultătoare, cu un rezultat mereu altul decât ne imaginăm. Iar rolul nostru? Tocmai să înfruntăm prezentul și să construim un chip din încurcătura de linii și volume. Altfel spus, să transformăm prezentul în prezență.
Acest volum de studii este și el un mic efort de despuiere, de clarificare, de înțelegere a prezentului, care nu are un chip, dar are nenumărate măști. De aceea, studiile cuprinse în volum sunt tot atâtea lecturi și interpretări, efort de înțelegere a prezentului ca actualizare a condițiilor care au germinat din semințele trecutului și ca nouă însămânțare pentru recoltele viitorului. Transformarea prezentului în prezență, depășirea iluziilor ce ne guvernează, poate fi solul fertil al unui viitor mai bun, autentic și uman.
Publicate în revistele Saeculum și Transilvania de-a lungul ultimilor ani, studiile adunate aici nu sunt ordonate cronologic, ci tematic. Iar tema este chiar criza lumii moderne, confruntarea dintre Occidentul modern și lumile care mai păstrează ceva din spiritualitatea autentică a tradiției, în final, speranța pentru un viitor care să se reconstruiască din prezență. Din priza de conștiință a ceea ce suntem, ce am devenit și ce am putea deveni.
Sibiu, februarie 2019