CuprinsRodica Popa-Comăniciu
Evoluția obiceiurilor populare tradiționale. Sărbătorile de peste an în Mărginimea Sibiului
ISBN 978-606-616-474-0
Sibiu, 2022
14,5x20,5
cm
274 pag.

     Rosturi, rânduieli și doruri mărginene
     Fără de prezent, eternitatea a reprezentat dintotdeauna pentru nesfârșite generații de locuitori din Mărginimea Sibiului legătura neîntreruptă cu trecutul, la care s-au raportat prin atât de tonifiantul așa ne-am pomenit, spre a întrezări, în orice acțiune și în orice decizie luată, viitorul. Și l-au dorit mereu mai bun, mai prosper și cât mai împlinit pentru urmași, motiv pentru care mărginenii au rămas statornici în a conserva tot ce le-a fost cândva de folos, de nădejde și de ajutor strămoșilor, străduindu-se totodată ca în permanență să dea vieții noi sensuri, învățând să se adapteze la ceea ce omenirea reușea să schimbe, să perfecționeze ori să modernizeze.
     Statornici în credința ortodoxă, mărginenii s-au rugat Domnului și la ceas de bucurie și în zilele cernite de necazuri și de tristețe. Au făcut-o cu aceeași ardoare cu care s-au zbătut să-și croiască lor înșile un destin împlinit, dar mai ales copiilor, pe care i-au vrut umblați pe la școli și prin lume. Din dragoste de neam, mărginenii au înțeles să-și conserve toate obiceiurile și tradițiile cu care s-au născut și au căutat ca nu cumva să tulbure rostul unor vechi rânduieli, care le-au fost cândva de trebuință și înaintașilor.
     Fiică a zonei, sălișteanca Rodica Popa-Comăniciu a învățat de tânără, cu precădere de la bunica, o țărancă atrasă de carte și de cele frumoase și drepte, sălășluite de Dumnezeu în viața oamenilor, multe din rosturile, rânduielile și dorurile locuitorilor care viețuiesc în spațiul celor 18 localități care alcătuiesc Mărginimea Sibiului. Încântată de toate pe care le-a cunoscut și trăit încă din copilărie în satul în care țăranii au avut mereu biblioteci, Rodica a înțeles cu o mai mare acuratețe și profunzime gesturile și sentimentele unor oameni care s-au vrut întodeauna liberi și închinători Domnului doar atunci când a realizat că este de datoria ei să se apropie, cu multă răbdare și pasiune, de viața mărginenilor, pentru că este de-a locurilor și pentru faptul că îi poartă mereu în suflet, în vorbe și cântări.
     Rezultat al unor ample cercetări ce au condus-o înspre finalizarea studiilor doctorale, având ca temă calendarul sărbătorilor de peste an în Mărginimea Sibiului, volumul despre cei cărora profesoara de muzică le cântă în permanență doinele și dorurile – mărginenii – îi invită pe iubitorii satului românesc într-o lume fără de egal. Este lumea în care de la Sfântul Vasile și până la Crăciun, într-o permanentă perindare ce începe de la botezul desfășurat lângă altar și sfârșește la prohodirea oficiată lângă același altar, în așteptarea Judecății de Apoi, mărginenii au știut oferi Cerului sfinți, iar neamului de români valorile spirituale, de caracter și de omenie de care mereu este atâta nevoie.
     Cartea închinată Mărginimii o conduce pe autoarea ei tot mai aproape de numele consacrate ale unor mari iubitori și cunoscători de obiceiuri și tradiții românești și dă ocazia celor ce o parcurg să afle că rostul într-o întreagă viață pentru locuitorii din Săliște și din celelalte sate mărginene înseamnă și păstrarea nealterată a moștenirii culturale. Pasionată de folclor, etnografie și artă populară, Rodica Popa-Comăniciu a înțeles atât de bine cât de importantă și benefică este datoria de-a le vorbi altora despre rânduielile și dorurile celor din mijlocul cărora s-a înălțat. Și a împlinit-o cu bucurie și suflet de româncă!

Tiberiu Dumitru Costăchescu

Sibiu, de Sfântul Ierarh Nicolae, 2022