CuprinsViorella Manolache
Dinamica modelului european asupra localismului creator în epoca „modernismului ofensiv” (prima jumătate a secolului XX)
ISBN 978-606-8030-95-1
Sibiu, 2011
14,5x20,5
cm
176
pag.

     Studiul Viorellei Manolache reprezintă o importantă contribuţie interdisciplinară, sistematică, originală, sofisticată, de sinteză a unei tematici de interes: controversa tradiţională, de dinainte de 1848 şi oprită de venirea la putere a comuniştilor.
     Această dispută se organiza între cei care promovau o „terapie de şoc” de europenizare, (aproape) occidentalizare, orizontală, „fără rădăcini”, şi avocaţii unui tradiţionalism refractar, dar „cu rădăcini verticale”, între intelectualii români, şi cei din multe alte ţări est - europene.
    Sinteza a reprezentat un „europenism cu rădăcini”, localismul creator, exemplificat (şi) de Revista Luceafărul (1934-1939; 1940-1945) din Sibiu.
    Cartea include o introducere stimulantă şi valoroasă a evoluţiei vieţii culturale româneşti moderne în contextul european, încurajând şi provocând cititorul să urmărească, de-a lungul studiului de faţă, fenomenul în profunzimea sa.

 

IONAŞ AURELIAN RUS,
Dr., Assistant Professor of Political Science,
University of Cincinnati,
Raymond Walters College, Blue Ash, Ohio, SUA