Octavian Pastor, Constantin Dincă
Dicţionar de toponimie şi etimologie mondială
ISBN 978-606-616-113-8
Sibiu, 2013
14,5x20,5
cm
486 pag.

      Dorinţa de a cunoaşte totul despre toate, reprezintă una dintre caracteristicile esenţiale ale omului. Cunoaşterea implică accesul la informaţie. Ori, frecvent, informaţia este fragmentată şi, chiar dificil de găsit în timp util. Lucrarea de faţă vine în ajutorul cititorului, dornic de informaţie.
      Dicţionarul Toponimie şi etimologie mondială, autori prof. Pastor Octavian şi prof. Constantin Dincă, este o lucrare de tip enciclopedic, cu siguranţă primită cu interes, atât de profesorii de specialitate cât şi de publicul larg. Lucrarea este cu atât mai valoroasă, cu cât abordează denumiri geografice la nivel mondial, având şi un caracter interdisciplinar.
      De câte ori n-aţi primit întrebarea din partea elevului, fie el mai mic sau licean „Ce înseamnă denumirea capitalei, localităţii natale, râului etc....?” De câte ori nu ne-am început ora de geografie cu explicaţia denumirii ţării, regiunii, oraşului, munţilor, râurilor, etc. şi despre care urma să vorbim în acea oră?
      Dicţionarul de faţă ne răspunde la multe astfel de întrebări şi, cu siguranţă, va face parte din materialele utilizate zilnic de profesorul de geografie. Lucrarea este rezultatul muncii şi experienţei didactice, dar şi editoriale, ale celor doi autori şi dorinţei de a împărtăşi din experienţa acumulată.
      Metodele de realizare ale dicţionarului au respectat toate etapele de investigare ştiinţifică: metode de inventariere a toponimelor (culegere, înregistrare), metode de prelucrare, interpretare şi studiere sistematică a inventarului toponimic.
      Explicaţiile sunt clare, foarte bine documentate, alese acele denumiri geografice cu care ne întâlnim cel mai des. Toate acestea vin să susţină valoarea acestei lucrări.
      Având în vedere publicul cititor căruia îi este adresată această lucrare, alcătuit atât din profesori cât şi din elevi, s-a urmărit ca fiecare explicaţie să fie cât mai concisă, simplă, dar completă ca volum de informaţii.
      Cu speranţa că am prezentat lucrarea ca una necesară şi accesibilă ca sursă de informaţie, într-o manieră care sa vă trezească interesul pentru utilizarea ei, doresc ca acest dicţionar să fie un sprijin real pentru toţi cei care studiază geografia


Prof. dr. Steluţa DAN