CuprinsElias Dobre
Continuă să alergi
ISBN 978-606-616-501-3
Sibiu, 2023
14,5x20,5
cm
532 pag.

Omul nu este făcut ca să fie înfrânt. Pe om poţi să‑l distrugi, dar nu poţi să‑l înfrângi.”
Ernest Hemingway

      Aducem în spațiul public cartea autobiografică a profesorului de sport care și‑a dedicat toată viața comunicării cu cei din jur: a alergat în maratoane internaționale grele, a devenit în Sibiul anului 1972 purtătorul flăcării olimpice, a participat la concursuri de schi‑marș și schi‑alpin, a învățat generații întregi să joace ping‑pong și șah, insuflând dorința de victorie, dar și comportamentul fairplay în caz de nereușită.
      Bogat ilustrată, evocând evenimente din fragedă tinerețe până la venerabila vârstă de peste opt decenii, lucrarea profesorului Dobre Ilie, cum îl cunoșteam prin anii 1978‑1979, când era profesor de educație fizică și sport la Școala Generală din Șelimbăr, prin prisma evenimentelor personale, oferă cititorului și o imagine a vieții sociale a orașului Sibiu. Un profesor dedicat meseriei, dar și familiei și comunității locale care l‑a primit cu brațele deschise. Venit de pe meleaguri îndepărtate, și‑a construit un mediu familial armonios, s‑a integrat în viața comunei Șelimbăr, devenind pe parcurs un lider de seamă al profesorilor școlii, dar și al celor din orașul Sibiu.
      A participat cu elevii școlii la toate concursurile sportive posibile: fotbal, handbal, înot, schi, gimnastică, orientare turistică. Vacanțele de vară le‑a petrecut în tabere școlare alături de elevii școlii, prin toată România. Drumețiile prin munții din județul Sibiu, tururi cu bicicletele, care în vremea aceea nu erau cele mai performante, au condus la o celebritate recunoscută printre toți colegii și părinții elevilor școlii din Șelimbăr.
      Dovedind un spirit al umorului dezvoltat, chiar cu accente de autoctritică sănătoasă, Elias s‑a înconjurat de prieteni adevărați, de care s‑a simțit legat mereu.
      Plecat la vârsta de 43 de ani în Germania, a creat și acolo un grup de prieteni iubitori ai sportului, cu care a organizat anual activități sportive și turistice. A devenit un apostol al României, aducând prietenii germani pe plaiurile natale, dar nu a uitat nici de prietenii rămași în țară.
      Un chip radios, jovial, invincibil la vârsta când alții își agață echipamentul sportiv în cui, viața lui Dobre Elias este o carte deschisă, care merită citită și ale cărei învățături să fie preluate în totalitate, devenind o achiziție de valoare de pe rafturile bibliotecii personale.

Gizella Keresztes,
Sibiu, 2023