CuprinsRadu Pietraru
10 (zece) proiecte cu Arduino
ISBN 978-606-616-167-1
Sibiu, 2015
14,5x20,5
cm
156 pag.

      Nu de puține ori în istoria recentă a industriei IT s-a întâmplat ca un produs aparent banal să redefinească un domeniu ce avea deja propria filozofie de funcționare. Motorul de căutare Google a rescris noțiunea de indexare a resurselor web și a eliminat de pe piață motoare de cautare consacrate precum Altavista sau Yahoo. Rețeaua de socializare Facebook a reinventat interacțiunea on-line și a făcut ca rețele mai vechi precum Hi5 sau MySpace să devina demodate. Povestea se poate regăsi în multe alte produse inovative ce au cucerit mii și mii de utilizatori - întotdeauna o rețeta poate fi rescrisă cu succes dacă exista viziune și dăruire. Materialul de față povestește despre un astfel de produs inovativ - familia de plăci de dezvoltare Arduino. Chiar dacă noțiunea de placă de dezvoltare are o istorie de mai bine de 30 de ani, plăcile de dezvoltare fiind principalul instrument de învățare și prototipare pentru diverse circuite electronice programabile (microprocesoare, microcontrolere, circuite FPGA), niciodată nu a existat o preocupare majoră pentru a face aceste instrumente accesibile publicului larg - întotdeauna au fost considerate instrumente destinate unui segment ingust de specialiști chiar dacă electronica și programarea au devenit încet, încet o dimensiune obligatorie a culturii generale pentru omul modern indiferent de specializare și nivel de pregătire. Familia de plăci Arduino a eliminat aceasta dogmă învechită și a demonstrat că o placa de dezvoltare bazată pe un microcontroler poate fi ușor utilizată de catre oricine, indiferent de specializare (există nenumărate proiecte realizate de studenți de la arte plastice bazate pe aceste plăci de dezvoltare) sau nivel de pregătire (plăcile de dezvoltare Arduino sunt utilizate cu succes în licee și școli generale) având un potențial educativ și formator imens (atât in domeniul electronicii aplicate și a programării dar și în alte domenii precum mecanică, optică, biologie, matematică).
      Succesul imens de care se bucura familia de plăci de dezvoltare Arduino se datorează atât accesibilitații (preț, documentație, disponibilitate de produs) și modului extrem de simplu de utilizare (mediu de dezvoltare simplificat, hardware standardizat) dar și aportului voluntar de documentare și popularizare din mediul online datorat comunitații mari de entuziaști din și din afara mediului de specialitate.
      Autorul materialului de față, cadru didactic al Universității Politehnica București, Departamentul de Automatică și Informatică Industrială, încearcă prin intermediul prezentării a zece proiecte originale bazate pe plăcile de dezvoltare Arduino să încurajeze toți doritorii, de toate vârstele, indiferent de formarea profesională și cariera actuală, să descopere universul fascinant al circuitelor programabile de tip microcontroler și să facă primii pași în realizarea propriilor sisteme electronice programabile. Chiar dacă nu este un material destinat începătorilor, cele zece proiecte prezentate sunt ușor abordabile necesitând un minim de documentare chiar și în lipsa unei pregătiri tehnice de specialitate. Proiectele prezentate pot fi un bun punct de plecare pentru realizarea unor proiecte inedite de către orice elev sau student, entuziast sau pasionat de domeniul sistemelor electronice de automatizare ce dorește să dovedească că dezvoltarea de sisteme electronice programabile este un exercițiu fascinant de creativitate și instruire.
      Pentru cei care intră pentru prima oară în contact cu familia de plăci de dezvoltare Arduino, autorul recomandă parcurgerea mai întâi a volumului "Elemente practice de bază în dezvoltarea sistemelor cu microprocesoare integrate utilizând Arduino Uno" (Radu Pietraru, Alexandru Velicu , Editura Techno Media, 2014) pentru familiarizarea cu conceptele și tehnicile necesare în înțelegerea montajelor și programelor care stau la baza proiectelor ce urmează a fi prezentate.
      Toate programele și schemele de interconectare prezentate în acest material, exceptând codul sursă care nu este scris de autor (biblioteci, secțiuni de cod), este licențiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License, Attribution-ShareAlike, CC BY-SA. Proiectele din acest material au un caracter strict educativ și nu sunt destinate unor activitați comerciale sau industriale. Autorul nu-și asumă nici o răspundere legată de pagubele produse de utilizarea unor exemple din acest material în scop comercial, casnic sau industrial.
      Pentru o mai ușoară parcurgere a proiectelor, codul sursă și schemele de interconectare din acest material se pot obține în format electronic de la adresa (username: zece, password: 10ArDuInO):

      http://smi.aii.pub.ro/zece/

      Lectură plăcută și spor la treabă!