Home

Iustin Oprean

Aida Marc

Născută in Timişoara, am început studiul pianului la vârsta de 7ani. Studiile gimnaziale cât şi cele liceale le-am urmat la Lic. de Artă” Ion Vidu”, actualmente Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” la clasa domnului prof. Robert Stupak.
Studiile superioare le-am continuat la Academia de Muzică” G.Dima” din Cluj-Napoca, instituţie la care am frecventat şi studiile masterale sub îndrumarea pianistului Daniel Goiţi.
În anul 2005 am obţinut o bursă de studii în Chicago la DePaul University SUA. Timp de un an am studiat la această Universitate, la clasa celebrei pianiste de origine georgiană Eteri Andjaparidze.
Un an mai târziu am fost admisă la Studii doctorale tot în America, la University of Alabama obţinând din nou o bursă de studii Graduate Assistantship, aici urmând cursurile de specialitate sub îndrumarea profesoarei Amanda Penick.

Masterclassuri
Pe tot parcursul şederii in SUA am luat parte activă la diverse masterclassuri susţinute de mari
nume ale pianisticii americane precum: Jeffrey Seagal, Andrew Willis, Mee-Hyun Ahn, Spencer Mayer şi Barbara Nissman.

Locuri de muncă
În acelaşi an în care am terminat studiile, am fost angajată in funcţia de preparator universitar la Academia de Muzică” G. Dima” din Cluj-Napoca pe o perioadă de aproximativ 3 ani.
În perioada imediat următoare m-am reîntors in urbea natală unde am fost angajată ca asistent universitar la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest timp de 5 ani.
Mai târziu, pe tărâm american am fost angajată simultan la 2 universităţi: “Stillman College-Fine Arts Department” şi la aceeaşi universitate la care am absolvit studiile doctorale, “The University of Alabama -The School of Music and Opera Theater Department” din Tuscaloosa unde am predat pian si am asigurat acompaniamentul atât la secţia instrumentală cat şi la cea de interpretare vocală.
La revenirea in ţară in 2011 m-am reangajat la Facultatea de Muzică din Timişoara de data aceasta pe poziţia de lector universitar.

Activitate artistică
Premii:
1991- Premiul II la Concursul naţional de la Bucuresti “Mihail Jora”
2007- Locul I Tuscaloosa- University of Alabama, Concerto & Aria Competition Winner
2009- Laureat al concursului N.A.T.S. Montevallo, pt.cel mai bun acompaniator
Concerte:
2008 concert in SUA cu Huxford Symphony Orchestra
2013 concert in Germania, orchestra de cameră reunită Pforzheim& Bad Wildbad
Festivaluri
2005, participarea la Festivalul AmerKlavier din Chicago,
2013, participarea la Festivalul Muzicii de Camera, Timişoara
Apariţii televizate:
2013, la televiziunea Stuttgart SWR2 Mittagskonzert: impreună cu ansamblul cameral “Marcel Baluta”
Recitaluri
2008, Recital de muzică de cameră cu Capstone Quartett, Tuscaloosa
2013, Recitaluri cu ansamblul cameral” Marcel Baluta”, Germania
Apariţii solistice si duo muzică de cameră în Sua: Chicago, Tuscaloosa, Montevallo, Mobile
Serbia/Belgrad, Holland/Zwolle, Germania/Bad Wildbad
Publicaţii
Franz Liszt - The Dante Sonata LAP Lambert Academic Publishing Gmbh & Co.KG Saarbrücken, Germany

 

Iustin Oprean

Daniel Sasz

Născut la Sibiu, violonistul Daniel a început să cânte la vioară la vârsta de șase ani sub supravegherea tatălui său, trompetist principal în Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu. La vârsta de opt ani a susţinut primul său recital solo, iar la treisprezece ani a efectuat primul său concert cu orchestra pro­fesio­nistă. Profesorii săi din România inclusiv Mihai Wunderlich, Victoria Nicolae, și mentorul său, violonistul Andras Agoston de la Academia de Muzică „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca, pe care el a absolvit-o, l-au încurajat, conştienţi fiind de talentul său. El a urmat şi Academia Internaţională de Muzică „Menuhin” din Gstaad, Elveţia. A câştigt numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Ca bursier şi-a continuat studiile în S.U.A. cu Vasile Beluska, Yair Kless, Gerald Jarvis, și Patrick Rafferty. A ocupat din anul 1997 postul de concert-maestru al Orchestrei simfonice din Alabama. Activ ca solist concertist, violonist într-o formaţie de cameră, el a susţinut nume­roase recitaluri. Daniel Szasz este un muzician interesat atât de repertoriul standard cât și de cel mai puțin familiar, drept care el a fost în mod constant lăudat pentru „sunetul expresiv, bogat și cald” al viorii sale. Performanţele sale au fost apreciate ca fiind „uluitoare” și „rafinate”, ele generând un mare entuziasm în rândul publicului său și în presă.

De-a lungul anilor, domnul Szasz a participat la mai multe festivaluri de muzică, inclusiv Festivalul de Muzică din Graz în Austria, Festivalul de Muzică de la Sopron în Ungaria, din Blossom, Chautauqua, şi New Hampshire, festivaluri de muzică din Statele Unite ale Americii. În 2004, în colaborare cu Orchestra Filarmonicii din Sibiu, Daniel Szasz a inițiat înființarea Festivalului „Zilele muzicale româno-americane” din Sibiu, un festival anual de muzică estivală, care promovează creaţii din repertoriul american şi sprijină interacţiunile profesionale active între muzicieni români și americani. Cu începere din vara anului 2006, Daniel Szasz a activat în orchestra de muzică a Festivalului estival Lake Placid Sinfonietta, New York promovând în America şi valori ale muzicii europene

 

Cristian Florea

John McElroy

John McElroy activează ca prim trompetist în cadrul Alabama Symphony Orchestra din anul 1974, apărând adesea ca solist.

Absolvent al prestigiosului Curtis Institute of Music din Philadelphia, a fost membru al Philadelphia Concerto Soloists, Rittenhouse Brass Quintet și Young Audiences Inc. A făcut înregistrări și turnee cu mai multe orchestre importante din SUA, printe care Philadelphia Orchestra și Atlanta Symphony. A activat timp îndelungat ca prim trompetist cu Grand Teton Music Festival (in Jackson, Wyoming) și cu Eastern Music Festival (in Greensboro, Carolina de Nord). John McElroy apare frecvent în recitaluri camerale proprii sau în compania formației din Birmingham Ambassador Brass Quintet, ansamblu cu care a concertat în tot sudul SUA în anii precedenți fiind și ansamblu în rezidență la Spoleto Music Festival (din Charleston, Carolina de Sud).

Ca pedagog, John McElroy a predat la University of Alabama (în Tuscaloosa), Samford University (Birmingham), University of Montevallo, Alabama School of Fine Arts (Birmingham), precum și la Eastern Music Festival (Greensboro, Carolina de Nord). In anul 2002, John a a avut deosebita onoare de a fi inclus în Alabama Jazz Hall of Fame alături de prietenul și fostul lui student, Wynton Marsalis.

 

 

Iustin Oprean

Vasile Grăjdian

Preot, profesor, muzicolog, dirijor şi compozitor. Născut la 1 ianuarie 1953 în Bucureşti. Studii la Conserva­torul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (1971-1975) şi Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1986-1990), azi Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna”, unde a obţinut titlul de doctor (1997); bursier la Institutul de Teologie Catolică a Universităţii din Viena (1994-1996). Profesor la Liceul de Arte şi colaborator al Filarmonicii de Stat din Sibiu (1975-1979). Hirotonit diacon şi preot în 1990. Asistent pentru Muzică bisericească şi Ritual (1990-1992), lector (1992-2000), conferenţiar (2001-2004), profesor (din 2004) la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu. Dirijor al Corului Facultăţii (din 1990) şi al Corului Catedralei Mitropolitane din Sibiu (1992-2007). Director pentru proiecte de cercetare (Cercetarea sistematică şi valorificarea tezaurului de oralitate al cântarii de strană din bisericile Arhiepiscopiei Sibiului, 2002-2004 etc.). Consultant artistic al Filarmonicii Sibiu (2001-2008), dirijând cca. 140 con­certe educative. Participant la peste 50 de congrese/simpozioane naţionale/internaţionale de muzicologie/teologie. Membru al Asociaţiei Internaţionale pentru Imnologie (IAH, din 1992) şi al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (din 2003).
Lucrări principale: Cântarea ca teologie (Sibiu, 1998); Teologia cântării liturgice în Biserica Ortodoxă (Sibiu, 2000); Aspects homilétiques dans les Stichera Eothina de Léon VI le Sage (Sibiu, 2001), Elemente de cântare bisericească şi tipic (2002), Cântăreţi bisericeşti din Ardeal, Vol. I-III (Sibiu, 2003-2005), Oralitatea cântării bisericeşti din Ardeal (Sibiu, 2004), Cântarea liturgică ortodoxă din sudul Transilvaniei, (Sibiu, 2007, în colabo­rare cu Pr.Sorin Dobre, Grecu Corina, Streza Iuliana), Studii de teologie imnografică (Sibiu, 2008). Editor: Cântările Sfintei Litur­ghii pentru cor mixt (Sibiu, 1998), Lucrări corale religioase şi colinde ale Prof. Vicenţiu Fântână (Sibiu, 2002), Scrieri de teologie și muzicologie ale Pr.Gh. Șoima (Sibiu, 2010) etc. Cca. 150 de studii/articole în volume colective sau reviste de teologie/muzico­logie. Autor de compoziţii pentru cor mixt/bărbătesc, prezentate în concert și/sau înregistrate, unele publicate în vol. Cântări religioase, colinde şi lucrări instrumentale (Sibiu, 2000).

 

Iustin Oprean

Florin Soare

Profesor de muzică, absolvent al Conservatorului „Gh. Dima”din Cluj, dirijor din 1980 până în prezent al Corului de Cameră „Caedonia” Sibiu, pe care l-a făcut cunoscut în țară și în străinătate. Inspector de specialitate în perioada 1990 -2010 la Sibiu.
Formator proiect educativ „Educaţia activă pentru grupuri dezavanta­jate cu precădere din mediul rural” 2009-2010. Coordonator organizarea implementării proiectului pentru o populaţie şcolară de 300 elevi din mediul rural.
Formator naţional în deceniul 2000-2010 în programul „Educaţie pentru sănătate în şcoala românească”. Formarea unui număr de 200 cadre didactice ca formatori judeţeni şi implemen­tarea programului pentru 2000 elevi.
Vicepreşedinte Asociaţia Naţională Corală din România, din 1996 până în prezent. Coordonarea activităţii corale la nivelul judeţelor din Transilvania.

La Consiliul Europei, Danemarca, Expert european în proble­me de învăţământ, cultură, administraţie locală.

 

 

Iustin Oprean

Dobre Vasile Sorin

Născut în1969 în Făgăraş, Absolvă Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca precum şi în 1995 Academia de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca. Între 1995-1996 Studii Aprofundate de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu. În 2007doctorat în teologie specializarea muzică bisericească la Facultatea de teologie din Cluj Napoca.
Activitate didactică:
1995-1999 – preparator titular la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu la disciplina „Muzică tipic şi ritual”;
1999-2003 – asistent titular la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu la disciplina „Muzică tipic şi ritual”;
2003 – prezent – lector titular la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu la disciplina „Muzică tipic şi ritual”;
Dintre concertele pregătite:
28 iunie 2001, Sibiu; – Missa Încoronării de W.A. Mozart, în colaborare cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, dirijor, Petre Sbârcea;
20 decembrie 2001, Sibiu;– Oratoriul Bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu în colaborare cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, dirijor, Petre Sbârcea;
6 februarie 2003, Sibiu – Glasurile Putnei de Viorel Munteanu în colaborare cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, dirijor, Petru Sbârcea;
2002-2004 – Iarna Simfonic şi Primăvara Simfonic, solist Tudor Gheorghe, în colaborare cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu şi Orchestra Operei Naţionale din Cluj Napoca, dirijor Marius Hristescu (peste 20 de concerte în Sibiu, Braşov, Deva , Tg. Mureş, Alba Iulia, Cluj-Napoca);
5-6 iunie 2004, Sibiu; – Opera Rusalka de Antonin Dvorak (prima audiţie în România) în colaborare cu orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, Ansamblu de operă din Bucureşti. A interpretat şi două roluri ca solist, dirijor, Kaspar Zender;
7 iunie 2009; – Voices from "The Merry Cemetery" of Săpânţa de Shaun Davey (Irlanda) în colaborare cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu şi Orchestra Radio din Dublin, Irlanda, dirijor David Brophy. Lucrarea este dedicată corului bărbătesc al Facultăţii de Teologie „Andrei Saguna” din Sibiu. Primă audiţie absolută Sibiu;
9-13 decembrie 2009 – patru concerte de colinde şi muzică bisericească la Lisabona şi Setúbal- Portugalia
3 decembrie, 2009, Sibiu; – Gulag deCsiky Boldizsár , în colaborare cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, dirijor, Petre Sbârcea;

14-15 august 2010, Voices from "The Merry Cemetery" of Săpânţa de Shaun Davey (Irlanda) în colaborare cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu şi din Dublin, Irlanda, dirijor David Brophy. Săpânţa – Maramureş. Concertul a fost înregistrat şi transmis de postul de Televiziune „România Cultural”