Cristina Maria BIRIȘ
Proiectarea pieselor din material plastic
ISBN
978-606-616-527-3
Sibiu, 2024
16,5x23,5 cm
220 pag.
Proiectarea pieselor realizate din material plastic este un proces foarte complex și într-o continuă evoluție, explorând și dezvoltând metode de optimizare a designului pentru această categorie de piese. Lucrarea de față se dorește a fi un ghid pentru inginerii și proiectanții din domeniul materialelor plastice, oferind o perspectivă detaliată asupra principalelor aspecte ce țin de proiectarea și optimizarea componentelor realizate din aceste material.
Prin structura sa, cartea abordează într-o manieră detaliată fiecare aspect relevant al proiectării pieselor realizate din materiale plastice. Astfel în prima partea a cărții se prezintă importanța regulilor de proiectare în obținerea unor piese corecte, încă din faza de concept, lucru care este un factor foarte important în ciclul de obținere al unui produs. Cunoașterea detaliată a materialelor și a proprietăților acestora are un impact deosebit asupra inovației și a sustenabilității, dar și a impactului pe care piesele realizate din material plastic îl lasă asupra mediului, impunându-se strategii de proiectare care să țină cont de durabilitatea și reciclabilitatea produselor obținute.
Atenția se îndreaptă apoi asupra celor mai importante reguli de proiectare care vizează importanța formei pereților și a grosimii acestora în funcție de cerințele și specificațiile aplicației. Astfel capitolele prezentei lucrări acoperă subiecte precum forma oprimă a unei piese și dimensiunile pereților acesteia încât să fie îndeplinite cerințele funcționale și de rezistență impuse, sau utilizarea, unde este posibil, a nervurilor de rigidizare, a bosajelor sau inserțiilor metalice care oferă soluții ce îmbunătățesc rezistența și funcționalitatea pieselor realizate din material plastic.
O atenție deosebită este acordată și detaliilor privind proiectarea corespunzătoare a orificiilor în piese, danturilor, filetelor, inscripțiilor sau marcajelor necesare identificării sau comunicării unor informații relevante.
În final, lucrarea acoperă elementele esențiale necesare asamblării cum ar fi balamale sau elementele elastice, ceea ce oferă o perspectivă valoroasă asupra integrării pieselor din materiale plastice în ansamble complexe.
Scopul acestei lucrări este de a oferi cititorului cunoștințele și instrumentele necesare pentru a aborda cu succes proiectarea pieselor realizate din materiale plastice, oferind o viziune completă și complexă asupra proiectării, acoperind aspecte teoretice și practice din acest domeniu deosebit de complex, servind drept ghid celor interesați de explorarea și aplicarea tehnicilor de proiectare a pieselor realizate din material plastic, contribuind totodată la avansarea continuă a tehnologiei și a practicilor în acest domeniu atât de fascinant.