CuprinsFlorina Batâr
Perspective actuale în insuficiența cardiacă de etiologie ischemică
ISBN 978-606-616-476-4
Sibiu, 2022
14,5x20,5
cm
166 pag.

      Insuficiența cardiacă este o cauză majoră de mortalitate și morbiditate având o prevalență de 2-3%, fiind cauza a 5% din spitalizări. Numărul de cazuri de insuficiență cardiacă este în continuă creștere datorită efectului cumulat de îmbătrânire al populației dar și îmbunătățirii supraviețuirii pacienților cu boli cardiovasculare datorită terapiei de revascularizare din boala coronariană.
      Studiile epidemiologice estimează că aproximativ 40% din cazurile de insuficiență cardiacă cronică au etiologie ischemică. Atunci când se vorbește despre profilaxia aterosclerozei, scopul esențial este de prevenire sau întârzierea apariției acestor modificări, sursă de complicații grave și uneori ireversibile. Pierderea de țesut miocardic în urma unui infarct, respectiv în prezența unei ischemii cronice, este unul din factorii declanșatori pentru remodelarea ventriculară și dezvoltarea insuficienței cardiace. A devenit necesară identificarea unor metode de diagnostic eficiente care să identifice substratul ischemic al insuficienței cardiace în vederea instituirii unei atitudini terapeutice adecvate.
      Boala coronariană rămâne cea mai frecventă cauză de insuficienta cardiacă cronică, pacienții cu funcția ventriculului stâng depreciată au risc de moarte cardiacă subită cu sau fără revascularizare iar indicația pentru implantare de defibrilator intracardiac profilactic (ICD) terapia trebuie examinată întotdeauna.