Tiberiu Costăchescu, Ioana Ciocan
Păstoritul la Săliște
ISBN
978-606-616-191-6
Sibiu, 2015
14,5x20,5 cm110 pag.
Istoria, cu toate cele ce îi aparțin, conferă fiecărei generații ocazia de a se simți împlinită atunci când în zbaterile ei de zi cu zi se jertfește și pentru binele celor ce vor urma, într‑o fără de început și fără de sfârșit succesiune. Nicăieri, poate, nu se simte mai mult și mai profund acest aspect ca la Săliște, localitatea în care Dumnezeu le‑a dat oamenilor puterea de a înțelege că este prezent deopotrivă în Cer, pe Pământ și în Inima tuturor. Primii cărora le‑a fost hărăzit să pună piatra de temelie a veșniciei au fost păstorii. Pentru că au umblat mereu pe Pământ cu ochii la Cer și pentru că și‑au căutat echilibrul existenței la punctul de întâlnire dintre Duhul pogorât de Sus și dragostea ce‑i face pe oameni să se îngăduie unul pe altul, așa cum sunt ei și cu tot ce e al lor. Oierii din Săliște, înțelepțiți pe drumul oilor, au durat o lume a trăiniciei, din care ne‑am tras seva, pentru ca nici unul din cei plecați astăzi din Marele Sat să nu uite că de la ei avem datoria de a ne Înălța, întru mântuire, rugându‑ne în același grai cu al lor, închinându‑ne acelorași Icoane și respectând aceeași lege a omeniei de demult. Cu smerite gânduri pentru cei ce și‑au dus mioarele pe poteci și cărări de munte ori pe nesfârșitele drumuri ale transhumanței, am scris despre ei, cu drag și cu inimi de sălișteni, cu dorința de a‑i mai avea printre noi pe cei ce, oricum, ne sunt permanent în suflet.
Demersul ne‑a fost înlesnit de atât de completele date și informații lăsate de inginerul Ioan Stănișor, sălișteanul pentru care localitatea natală a fost leagăn și colț de Rai; de Nicolae Stan Petruțiu, povestitorul inegalabil al unor trăiri din „lumea oierilor”, și de părinții unuia dintre noi, Maria și Cezar Costăchescu, iubitori de neam, culegători de folclor și creatorii unui muzeu dedicat memoriei săliștenilor ce au fost odată.
Domnului Nicolae Stan Petruțiu, caldele noastre mulțumiri! Celorlalți, pioase aduceri aminte!
Mulțumiri adresăm și celor fără de care străduința noastră nu ar fi fost împlinită; doamna Viorica Stănișor, întâi de toate. Apoi, celui de la care am învățat la Crinț ce înseamnă pe viu viața oierilor; domnul Dumitru Domnariu. Cu aceeași recunoștință, mulțumim doamnei Sorina Poplăcean pentru pozele oferite, precum și artiștilor fotografi Louis Guermond și Nicolae Hanea, care probează cu fiecare realizare a lor că pun în imagini întregul lor atașament pentru ființa umană.
Expresia gratitudinii și domnilor Radu Irimie
și dr. Bogdan Andriescu, de la Biblioteca ASTRA.
Autorii
Săliște, septembrie, 2015.