Ioan Cosmin Bara
Analiza unității națiunii. Aspecte teoretice și metodologice
ISBN
978-606-616-463-4
Sibiu, 2022
14,5x20,5 cm
162 pag.
Explicarea situației omului în social a fost o preocupare constantă, de-a lungul timpului. Abordările pe această temă au fost marcate de posibilitățile de procesare socială a informației, specifice fiecărei spațio-temporalități, iar discontinuitățile de la nivelul produselor informaționale au generat posibilități de intervenție, deocamdată nesatisfăcătoare, pentru maximizarea performanțelor omului în organizarea socială.
Discontinuitatea produsă de procesualitatea interogativă, ce a dus, concomitent cu emergența activităților cu finalitate cognitivă, la constituirea națiunii, a permis oamenilor să elaboreze nume-roase modele teoretice, al căror scop a fost și este interogarea procesualităților (omul, socio-organizările primare, etno-organizările, națiunile, conexiunile dintre națiuni și relațiile dintre ele și produsele lor) și identificarea modalităților de intervenție în situațiile problematice.
Diversitatea acestor teorii a generat interpretări diferite privind existența și evoluția națiunii – ca socio-organizare înglobantă – cu consecințe contradictorii la nivelul deciziilor sociale.
În aceste condiții, modelarea „unității națiunii” nu poate fi satisfăcătoare, fără o modelare satisfăcătoare a națiunii, care, la rândul ei, este posibilă doar printr-o interogare unitară a emergenței și reproducerii procesualităților înglobate, a conexiunilor dintre ele și a produselor lor, precum și a socio-organizărilor înglobante trans-naționale.